Na czym grillować?

Jeśli zamiast ogromnego pieca z rusztem do pieczenia dzika (w całości) mamy tylko zwykły grill, pojawia się problem, jakiego paliwa użyć i jaką rozpałkę wykorzystać. Do wyboru mamy:

1. węgiel drzewny w bryłkach

Szybko się rozpala i dość szybko spala, dając przy tym dużo ciepła.

2. brykiet

Jest bardziej zwartym materiałem niż węgiel drzewny, dlatego rozpala się wolniej i ma dłuższy czas spalania, daje też znacznie więcej ciepła, a więc pozwala na grillowanie w wyższych temperaturach. Kupując brykiet należy sprawdzić, czy spełnia on wymagane normy i nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą przeniknąć do potrawy.

3. drewno

Należy używać drewna dobrze wysuszonego i pochodzącego wyłącznie z drzew liściastych – iglaste posiadają za dużo żywic, które pod wpływem gorąca uwalniają substancje toksyczne. W czasie grillowania drewno nadaje mięsu przyjemny aromat.

Na rozpałkę należy używać naturalnych materiałów, np. z wiórów drewnianych, a warunkach „polowych” można wykorzystać cienkie gałązki. Nie używajmy na rozpałki ropy, oleju czy parafiny – mogą nie tylko zepsuć smak jedzenia, ale także nam zaszkodzić.

grill

grill

grill