Jaki grill wybrać?

Sezon na grilla już się skończył – lub jeszcze nie zaczął – ale kwestię posiadania grilla warto rozważyć z odpowiednim wyprzedzeniem. Czego potrzebujemy? Sezonowej jednorazówki czy grilla na lata? Przenośnego czy stacjonarnego? Jak wiele potraw chcemy móc na nim przygotować?

grill

Decydując się na modele przenośne możemy wybierać między lekkimi i tanimi a cięższymi i droższymi. Pierwsze sprawdzą się znakomicie przy kilku wypadach za miasto, nad jezioro czy paru spotkaniach we własnym ogródku. Zajmują niewiele miejsca, łatwo je złożyć i przewieźć, ale raczej nie przetrwają więcej niż jednego sezonu. Łatwo je uszkodzić, a do tego odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Drugi rodzaj to grille np. żeliwne. Są znacznie bardziej wytrzymałe i posłużą przez lata. Są też większe, bardziej nieporęczne i trudniej je zabrać samochodem. Sprawdzą się na działce, jeśli zechcemy codziennie grillować, a poza sezonem można je schować pod dachem.

Kolejny rodzaj to grille stacjonarne, murowane. Ceglane, kamienne, betonowe. Są duże, solidne i wytrzymałe, ich wielkość można dopasować do własnych potrzeb, a dzięki wyborowi konkretnego materiału ładnie wtopią się w otoczenie lub przypomną o architekturze domu. Bez trudu można połączyć go z wędzarnią, jeśli postawimy komin i umieścimy w nim odpowiedni ruszt. Taki grill może mieć wygodne półki i schowki, co ułatwia przygotowanie i podawanie potraw, bo wszystko znajdzie się pod ręką. Jest to też najdroższa opcja: najtańsze grille metalowe kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, żeliwne mogą kosztować około stu, a koszt wymurowania grilla bez trudu sięgnie kilkuset, zależnie od rozmiaru i materiału.

Niezbędną częścią każdego grilla jest odpowiedni ruszt, najlepiej żeliwny lub chromowany – wytrzymały i łatwy w czyszczeniu. Do tego można zdecydować się na zestaw szpikulców do szaszłyków, sztućce do przewracania i układania mięsa, a także rożen do kurczaka, uchwyty do ryb, płyty do smażenia czy do pieczenia pizzy… Wszystko zależy od tego ile i jakich potraw chcemy przygotować.

  grill

grill  grill murowany

grill

grill

grill