Czy domowa wędzarnia to dobra inwestycja?

Prawdziwy mężczyzna – bądź myśliwy – (a także prawdziwa kobieta) musi nie tylko przyłożyć rękę do własnego domu, ogrodu i potomstwa, ale także wiedzieć jak smakuje prawdziwe jedzenie. Sklepowe wyroby nie mogą się równać z tymi domowymi. Przygotowując w domu wędzone wędliny, sery czy ryby wiemy, co jemy i mamy możliwość doprawienia jedzenia idealnie w zgodzie z naszym gustem. Koszt takiej żywności jest z reguły porównywalny ze średnią półką cenową, ale jakość i skład są znacznie wyższe.

wędzone mięsoDomową wędzarnię można bez trudu zbudować samodzielnie, lub też zdać się na wędzarnie gotowe. Wędzarnie dzielimy na te z paleniskiem bezpośrednim, paleniskiem pośrednim, paleniskiem i przewodem dymowym oraz elektryczne z generatorem dymu i grzałką. Te ostatnie wymagają z naszej strony najmniej uwagi – wędzenie w innych może być zajęciem na cały dzień. Z drugiej strony przygotowanie oraz dopilnowanie ostatniego etapu produkcji wędzonego jedzenia może okazać się interesującym zajęciem. Zdobyta w ten sposób wiedza pozwoli na dalsze eksperymenty: z wędzeniem na zimno, ciepło i gorąco, a także z wędzeniem na różnego rodzaju drewnie i w towarzystwie ziół, które nadają wyrobom wyjątkowego aromatu, a czasem również wpłyną na kolor.

 

Dwa główne elementy wędzarni to komora wędzarnicza oraz palenisko, często również przewód dymowy – regulacja jego długości pozwala na regulację temperatury dymu. Wędzarnię można wykonać z różnych materiałów: z blachy, starej beczki, z cegieł, drewna, kamieni… Może być mobilna lub stojąca w jednym miejscu przez cały rok. Można wykonać ją własnoręcznie lub zdać się na gotową, co jednak będzie droższym rozwiązaniem. Wybór zależy od nas.

 

wędzone ryby

wędzone wędliny

wędzone mięso