Chłodnie – przydatne informacje

agregat chłodniczy

Chłodnia to komora lub pomieszczenie, które służą do przechowywania produktów spożywczych, które bez mrożenia miałyby krótki termin przydatności, szybko by zgniły, spleśniały lub wyschły. Może to być świeże mięso, jak również warzywa i owoce, z którym wiele po kilku dniach ląduje w koszu, jako niezdatne do spożycia.

Agregat jest najważniejszy w chłodni

agregat chłodniczyDzięki chłodniom możliwe jest przygotowywanie mrożonek (w tym gotowych dań), jak również transport ryb czy owoców morza z odległych miejsc. W chłodni produkty mają odpowiednią temperaturę, więc się nie psują. Chłodnia nie musi być jedynie stacjonarna, po drogach poruszają się także mobilne chłodnie, dzięki czemu jedzenie nie jest stale rozmrażane i zamrażane ponownie. Każda chłodnia musi być dobrze izolowana od warunków zewnętrznych. Jeśli za drzwiami chłodni panuje upał to w środku temperatura nie może się podwyższać, a jeśli temperatura spada na zewnątrz, to ta w środku nadal musi pozostać stała. Izolacja jest ważna także dla budynku, w jakim chłodnia się znajduje. Dzięki temu zimne powietrze nie przedostaje się poza mroźnię, nie ma zatem problemów z ogrzewaniem. Najlepsze są oczywiście chłodnie z automatycznymi systemami chłodzącymi.

agregat chłodniczyWtedy wystarczy raz ustawić pożądaną temperaturę i gotowe. Nie trzeba niczego stale kontrolować. To bardzo ułatwia wiele spraw, ma się też pewność, że produkty przebywają w odpowiedniej temperaturze. Na pewno najważniejszą rzeczą w mroźni jest agregat chłodniczy do chłodni. To od niego zależy niska temperatura. Agregat musi być sprawny i niezawodny, najlepiej jest wybrać taki od renomowanego producenta. Zepsuty agregat to nie tylko kłopot, bo trzeba go oddać do naprawy. Również oznacza to, że w chłodni nie zostanie zachowana odpowiednia temperatura i produkty trzeba jak najszybciej przenieść w inne miejsce, przerobić do konsumpcji lub wyrzucić. Może to być zatem problem logistyczny, jak również może się to wiązać ze stratami finansowymi. Lepiej jest tego uniknąć i postawić na sprawdzony agregat chłodniczy do chłodni. Wybierając chłodnie trzeba także wybrać jej wyposażenie. Najlepsze są do tego stalowe regały. Są one odporne na korozję, nie wymagają konserwacji, a do tego ich gładka powierzchnia bardzo łatwo się czyści.

Tam gdzie mamy do czynienia z produktami spożywczymi na pewno kwestia sterylności jest rzeczą kluczową. Regały powinny mieć półki o regulowanej wysokości, jak również być stabilne i znosić spory udźwig. Ważna jest także ich szerokość i głębokość półek, bo od tego zależy ile rzeczy zmieści się na regale.